Deflecting stone - geograph.org.uk - 313290



This photo was viewed 0 times and was downloaded in full size 0 times.

This photo was liked 0 times

Source page: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solar_Umbrella002.jpg


English: Inspired by Paul Rudolph’s Umbrella House and Heyward Apartments of 1953, the Solar Umbrella Residence provides a contemporary reinvention of the solar canopy—a formal strategy that provides thermal protection in climates with intense exposures. In establishing the program for their residence, which accommodates the couple and their one child, the clients, both architects, chose to integrate into the design, principles of sustainability that they strive to achieve in their own practice. The architects carefully considered the entire site, taking advantage of as many opportunities for sustainable living as possible. Passive and active solar design strategies render the residence 100% independent from the grid. Recycled, renewable, and high performance materials and products are specified throughout. Hardscape and landscape treatments are considered for their aesthetic and actual impact on the land. The Solar Umbrella Residence elegantly crafts each of these strategies and materials, exploiting the potential for performance and sensibility while achieving a rich and interesting sensory and aesthetic experience.

Taking advantage of the unusual through-lot site condition, the remodel/addition shifts the residence 180 degrees from its original orientation. What was formerly the front and main entry at the north becomes the back as the new design reorganizes the residence towards the south. This move allows the architects to create a more gracious introduction to their residence and optimizes exposure to energy rich southern sun-light. A bold display of solar panels wrapping around the south elevation and roof becomes the defining formal expression of the residence. Conceived as a solar canopy, these panels protect the body of the building from thermal heat gain by screening large portions of the structure from direct exposure to the intense southern California sun. Rather than deflecting sunlight, this state of the art solar skin absorbs and tranforms this resource into usable energy, providing the residence with 100% of its electricity. Like many design features at the Solar Umbrella Residence, the solar canopy is multivalent and rich with meaning—performing several roles for both functional, formal and experiential effect.

By removing only one wall at the south, the architects maintain the primary layout of the existing residence. The original bungalow, which was tightly packed with program (kitchen, dining, living, two bedrooms and a bath) is joined by a sizable addition to the south which includes a new entry, living area, master suite accommodations, and utility room for laundry and storage. The kitchen, which once formed the back edge of the residence, opens into a large living area, which in turn, opens out to a spacious front yard. An operable wall of glass at the living area delicately defines the edge between interior and exterior. An unbroken visual corridor is established from one end of the property to the other. Taking cues from the California modernist tradition, the architects conceive of exterior spaces as outdoor rooms. By creating strong visual and physical links between outside and inside, these outdoor rooms interlock with interior spaces, blurring the boundary and creating a more dynamic relationship between the two. The entry sequence along the western edge of the property further demonstrates this concept. A cast in place concrete water feature provides a strong landscape element and defines the path to the front entry. Upon reaching the entry, water cascades into a lower tier pool that penetrates and interlocks with the geometry and form of the residence. In a move that reinvents the welcome mat, stepping stones immersed in the water create an initiatory rite of passage as the visitor is invited to walk across water.

The master suite on the second level reiterates the strategy of interlocking space. Located directly above the new living area, up a set of floating, folded plate steel stairs, the bedroom strategically opens onto a deep covered patio which overlooks the garden. Conceptually reminiscent of R.M. Schindler’s Kings Road Residence, this patio extends the bedroom area outdoors, creating the sensation of a sleeping loft exposed to the exterior. This deep porch carves out an exterior space within the visual bounds of the building envelope and provides the front elevation with a distinctive character. What appears to be a significant area of the second floor is actually never enclosed but rather, it is protected by the planes, which wrap around it.

A dynamic composition of interlocking solid and void creates a richly layered depth to the design. Transparency through the house allows views to penetrate from front to back. The structure appears to sit lightly upon the land. Formal elements along these visual corridors—i.e. stairs, bearing walls, structural columns, guardrails, built-in furniture and cabinetry-- vary in density, color and texture. Light penetrates the interior of the residence at several locations. A series of stepped roofs, glazed walls, and clerestory windows broadcast light from multiple directions. Light and shadow—ephemeral and constantly changing effects--become palpable formal tools that enliven the more permanent and fixed elements of the design. Together, all of these components establish an effectively layered composition rich in visual and formal interest.

Throughout the residence, the architects resourcefully take materials and contextually reposition them as design elements. Solar panels, conventionally relegated to a one dimensional utilitarian application, define envelope, provide shelter and establish a distinctive architectural expression. Homosote, an acoustical panel made from recycled newspaper is palm-sanded and used as a finish material for custom cabinets. OSB (oriented strand board) a structural grade building material composed of leftover wood chips compressed together with high strength adhesive, becomes the primary flooring material where concrete is not used. Sanded, stained and sealed, the OSB floor paneling provides a cost effective and materially responsible alternative to hardwood.

Materials are selected for both performance and aesthetic value. Metal stud construction replaces conventional wood framing. Recycled steel panels, solar powered in-floor radiant heating, high efficiency appliances and fixtures, and low v.o.c. paint replace less efficient materials. Decomposed granite and gravel hardscape are used in place of concrete or stone. Unlike their impervious alternatives, these materials allow the ground to absorb water and in turn, mitigate urban run-off to the ocean. Drought tolerant xeriscaping compliments the textures and palette of the building while providing a low maintenance, aesthetically appealing landscape.
Source Own work
Author CalderOliver


I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work).
  • share alike – If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same or similar license to this one.

Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported


Only registered users can post comments. Please login

EXIF data:
File name deflecting_stone_-_geograph.org.uk_-_313290.jpg
Size, bytes 121852
Mime type image/jpeg
Image input equipment manufacturer OLYMPUS CORPORATION
Image input equipment model C750UZ
Orientation of image 1
Image resolution in width direction 72/1
Image resolution in height direction 72/1
Unit of X and Y resolution 2
Exposure time 10/500
F number 28/10
Exposure program 5
ISO speed rating 50
Compressed bits per pixel 2/1
Exif version 0220
Lens focal length 63/10
Date and time original image was generated 2007:01:16 10:00:10
Date and time image was made digital data 2007:01:16 10:00:10
Meaning of each component 
Exposure bias 0/10
Maximum lens aperture 30/10
Metering mode 5
User comments
Supported Flashpix version 0100
Color space information 1
Exif image width 1712
Exif image length 2288
InteroperabilityOffset 1707
Scene type 
Digital zoom ratio 0/100
Interoperability index R98
Interoperability version 0100
Software used v753u2-86
The images at Free-Photos.biz come mainly from Wikimedia Commons or from our own production. The photos are either in the public domain, or licensed under free linceses: Free-Photos.biz license, GPL, Creative Commons or Free-Art license. Some very few other photos where uploaded to Free-Photos.biz by our users and released into the public domain or into free usage under another free license (like GPL etc.)

All photos in average size can be saved by everyone without registration (by right-clicking) - and all photos can be downloaded in full-size and without the big watermark by members (by left-clicking) (registration and free membership required).

While the copyright and licensing information supplied for each photo is believed to be accurate, Free-Photos.biz does not provide any warranty regarding the copyright status or correctness of licensing terms. If you decide to reuse the images from Free-Photos.biz, you should verify the copyright status of each image just as you would when obtaining images from other sources.

The use of depictions of living or deceased persons may be restricted in some jurisdictions by laws regarding personality rights. Such images are exhibited at Free-Photos.biz as works of art that serve higher artistic interests.

christianity portal